Nyheter

Husfargen grå skifer fra Jotun

22.10.20

Husfarge – Hvordan velge riktig farge på huset?

Har du planer om å bygge eller male hus og er usikker på hvordan du skal velge den riktige husfargen? Valgene er mange og det er lett å gå seg vill i fargejungelen. G3 Gausdal Treindustrier tilbyr et vidt spekter av Jotun-farger og fabrikkmalte kledninger, slik at du får akkurat den fargen du ønsker på ditt hus.

Hva burde man tenke på når man velger husfarge?

Ny husfarge? Husmaling kommer i mange farger, og før man velger farge på huset er det viktig å ta stilling til et par ting. Når er huset fra og hvilken stil har det? Skal du ha like farger på veggene og listverket, eller skal de ha forskjellige farger? Hvilke farger passer inn i omgivelsene? Ønsker du et lyst eller mørkt hus? Skal huset skille seg ut?

Tidsepoker

Har du et gammelt hus kan det være en idé å gå for de klassiske fargene som ble brukt i tidsperioden huset ble bygd. 

På 1700-tallet var husene gjerne røde- og okergule, mens det på 1800-tallet ble vanlig med jordfarger, mørkegrå og duse rød- og gulfarger, ofte kombinert med lyse lister. På slutten av 1800-tallet slo sveitserstilen inn for fullt og hus ble malt i en lys farge med mørke lister. 

De neste århundrene ble det vanlig med hvitmalte hus. Hus med flere etasjer hadde forskjellige farger på første- og andre etasje, mens på gårder og kataloghus gikk man for beis og brune farger. 2000-tallets trender er basert på nettopp dette, og det har blitt svært populært med naturfarger, hvitt, grått og sort. Listene males i like farger som huset eller en nær farge. Disse trendene gjelder fortsatt.

Husets omgivelser

For å få et vakkert utseende er det viktig å balansere fargen på huset med omgivelsene rundt. De fleste fargene passer godt inn i vår nordiske natur, men vi i G3 Gausdal Treindustrier anbefaler å ta hensyn til husene i nabolaget. Er alle husene rundt deg i rolige naturtoner, vil et rødt hus skape ubalanse i terrenget.

Lyst eller mørkt hus?

Fargen du velger har mye å si for hvordan huset oppfattes. Lyse farger vil få huset til å virke større og kaldere, mens mørke farger vil få det til å virke mindre, men varmere. Lyse hus er vanlig å finne i kyststrøkene, mens mørke farger passer godt på Innlandet og skoglige omgivelser. 

Sterke husfarger

Dersom du ønsker et hus som skiller seg ut er dette valget for deg! Her er det bare fantasien som setter grenser, men de mest populære fargene er rødt, gult og oransje. Disse fargene passer best der det er tettere vegetasjon, gjerne i skogen eller i et frodig nabolag.

Test ut farger i vår fargevelger


Husmaling i forskjellige farger

Vi anbefaler alle våre kunder å kjøpe fabrikkmalt kledning for å spare tid og penger. Alle malingsprodukter vi bruker i vår produksjon er 100% vannfortynnbare og noen av de mest miljøvennlige malingene på markedet. Kledningen kommer fabrikkmalt med et optimalt resultat. 

Velg mellom kombinasjoner som:

 • firesidig råtebeskyttelse + grunning + ett strøk maling/beis (ULTIMALT)
 • grunning + ett strøk maling/beis
 • bare grunning

Alle behandlinger kan utføres med dekkende eller transparente farger.

Når du velger farge på hus er det lurt å bruke fabrikkmalt kledning.

På tide å skifte kledning? Les vår guide!


De mest populære fargene på hus

Har du tatt stilling til spørsmålene over? Gratulerer, da er det på tide å velge farge til huset! Ved valg av husfarge er det noen farger som er mer populære enn andre. Under finner du inspirasjon og oversikt over de mest populære husmalingene og fargene i Norge.

Grått

Her må du ha tunga rett i munnen når du velger husfarge. Dersom du ønsker en nøytral gråfarge på huset er det viktig å velge en med gule toner, hvis ikke kan det fort se blågrått ut.

Populære gråfarger:

 • TREBITT 9075 Røykgrå
  Utvendig kledning 630 Låve rett med Jotun Trebitt 9075 Røykgrå
 • JOTUN 1434 Labrador
  Utvendig kledning 606 Dobbelfals NS (60 gr) med spor med Jotun 1434 Labrador
 • JOTUN 0394 Varmgrå
  Utvendig kledning 601 Lillehammer med Jotun 0394 Varmgrå

Hvitt

Også her må man være observant når det gjelder fargetoner. Er du på jakt etter en kald hvitfarge burde du gå for en gråhvit tone, mens en hvitfarge i gultoner vil gi et varmere uttrykk.

Populære hvitfarger:

 • JOTUN 1378 Kontur
 • JOTUN 9918 Klassisk Hvit
 • JOTUN 1001 Egghvit
 • JOTUN 1376 Frostrøyk

Hvorfor velge hvitt hus?

Gult

Gule hus er tradisjonelle og gir et varmt inntrykk. Fargen passer godt i skogen og på landet. For å unngå grønnskjær er det viktig å velge en gulfarge med litt rødt eller oransje i seg. Hvitt listverk kan gi for store kontraster, men prøv med for eksempel grått eller en varm grønnfarge på listene.

Populære gulfarger:

 • JOTUN 0152 Staverngul
 • JOTUN 1223 Høststemning

Rødt

Et tradisjonelt hus gir et flott inntrykk med en dyp rødfarge. Kombiner med hvite lister for det ultimate klassiske utseendet. Røde hus passer inn i de fleste områder og forbindes ofte med norske gårder. For å unngå lillaskjær i fargen er det lurt å velge en rødfarge med gultoner. Dersom du er ute etter en sterk rødfarge burde du velge en farge med brune toner. 

Populære rødfarger:

 • JOTUN 0025 Rørosrød
 • JOTUN 0607 Gammelrød

Grønt

Hvis du ønsker en grønn farge på huset er det viktig å passe på at grønnfargen du velger passer inn i omgivelsene. Velger du feil fargetone vil huset se malplassert ut. En grønnfarge med gultoner vil passe inn i de fleste naturlandskap.

Populære grønnfarger:

 • JOTUN 8413 Herregårdsgrønn
 • JOTUN 0745 Grønn Umbra

Brunsort

Dette er en farge som har blitt uslåelig populær på hus over hele Norge. Fargen passer godt inn i alle områder. Fargen er spesielt lekker i kombinasjon med treverk og andre naturfarger.

Populære sorte og brune husfarger:

Hvorfor velge brunsort hus?

 

ULTIMALT-forhandlere

 


Husfarge-inspirasjon

Vi elsker fine hus og har derfor samlet et knippe bilder som inspirasjon til ditt valg av farge på huset. Lag gjerne ditt eget preg på fargevalget for et hus som representerer deg og din familie.

Husfargen grå skifer fra Jotun
Hovedfarge Jotun 1462 Grå Skifer med staffasjefarge Jotun 1001 Egghvit. Fotokredit: Jotun AS.

 

Varmgrå husfarge fra Jotun med staffasjefargene Berg og Egghvit.
Hovedfarge Jotun 0394 Varmgrå og staffasjefarger 1001 Egghvit og 2271 Berg. Fotokredit: Jotun AS.

 

Rød farge på hus - inspirasjon
Hovedfarge Jotun 0025 Rørosrød med staffasjefarge 1001 Egghvit. Fotokredit: Jotun AS.

 

Dempet svart husfarge - inspirasjon
Hovedfarge Jotun 9938 Dempet sort med staffasjefarge Jotun 1001 Egghvit. Fotokredit: Jotun AS.

 

ULTIMALT-forhandlere

 

Alle foto og fargeinformasjon: JOTUN.


Les også: