Nyheter

Hvordan velge kledning til hytte

14.10.20

Hvordan velge utvendig kledning til hytta?

Det er mye å ta hensyn til når man skal velge utvendig kledning til hytta. Hvor står hytta og hvordan er været der? Hvordan ser andre hytter ut i området? Hvilken stil og hvilke materialer ønsker du? Kanskje lurer du også på hva prisen for å skifte kledningen kommer på? Denne guiden skal hjelpe deg med å velge den riktige kledningen for akkurat din hytte.

Beskytt hytta mot vær og vind

Når du velger utvendig kledning til hytta er det viktig å velge en kledning som beskytter mot vær og vind. Med våre systembehandlinger kan du få kledning med optimal beskyttelse mot råte, sopp og klimapåvirkninger. Alle våre behandlinger kan utføres med dekkende eller transparente farger og kan kombineres på mange måter.


Liggende eller stående kledning til hytte?

Om man ønsker liggende eller stående kledning kommer an på hvilken stil man ønsker og spesielt på hvordan været er i området hytta står.

Liggende kledning

Liggende kledning er kjent for sin evne til å avvise vann og er derfor et populært valg blant hytteeiere på kysten. Her legges trebordene over hverandre i en vannrett stilling, slik at regnet vil renne nedover kledningen. Med denne løsningen er det de nederste bordene som er mest utsatt for råte, slik at det er enkelt å skifte ut dersom det trengs. 

Stående kledning

Denne type kledning gir et mer moderne preg og brukes mye til hus og hytter med betong og mur for et røffere uttrykk. Kledningen består av bord som overlapper hverandre vertikalt, dette gir et høyreist uttrykk. Her er det lettere for vann å trenge inn, spesielt hvis kledningen er en del år gammelt og har begynt å bøye seg.

 

ULTIMALT-forhandlere

 


De vanligste hyttekledningene

Utvendig kledning til hytter skiller seg ut fra huskledninger ved at de ofte er mer klassiske og gir den gode hyttefølelsen. Der det nå har blitt populært med moderne kledninger på hus, er det mange som ønsker seg en mer tradisjonell kledning på hytta.

Tømmerfals

Tømmerfals kledning passer til hytte

Tømmerfalskledning kan monteres både stående og liggende. Den er to-delt, og gir en hytte med et tradisjonelt laftet utseende.

Dobbelfals rett 10 mm

Kledningen låve rett passer til blant annet hytter

Kledningen Dobbelfals rett 10 mm monteres stående og er for de som ønsker en mer moderne stil på sin hytte. 

Tømmermannskledning

En mye brukt kledning på hytter og hus i hele Norge. Kledningen kjennes igjen ved at man bruker overligger og underligger med overlapp. 


Fargevalg på kledning til hytte

Hvis du bygger ny hytte, eller må skifte ut kledningen, anbefaler vi at du kjøper fabrikkmalt kledning for å spare tid og penger. Vi bruker kun malingsprodukter fra Jotun som er 100% vannfortynnbare og noen av de mest miljøvennlige malingene på markedet. Kledningen kommer fabrikkmalt med et optimalt resultat. 

Velg mellom kombinasjoner som:

 • firesidig råtebeskyttelse + grunning + ett strøk maling/beis (ULTIMALT)
 • grunning + ett strøk maling/beis
 • bare grunning

Alle behandlinger kan utføres med dekkende eller transparente farger.

Transparent beis

De fleste hytteeiere ønsker å få frem det naturlige i treverket og går derfor for transparent beis på den utvendige kledningen. Dette skaper et flott og naturlig resultat som passer inn i alle omgivelser. 

Fordelen med transparent beis er at treverkets naturlige utseende blir godt synlig, men det er viktig å være oppmerksom på at transparent beis krever noe hyppigere vedlikehold for å beskytte like godt som dekkende maling.

I vår produksjon bruker vi Jotun TREBITT beis. De mest populære fargene er:

 • TREBITT 9075 Røykgrå
 • TREBITT 0675 Seterbrun
 • TREBITT 0682 Kastanje
 • TREBITT 9061 Jernvitrol

Jotun har nå sluppet fire nye beisfarger som vi tror kommer til å bli populære blant hytteeiere landet rundt:

 • TREBITT 90031 Eldet Grå
 • TREBITT 90032 Grånet Oker
 • TREBITT 90033 Funkissort
 • TREBITT 9221 Kobberbrun
Dekkende maling

Maling som dekker hele treverket er det beste valget for deg som ønsker å gi hytta den best mulige beskyttelsen mot været, og samtidig ha så lange vedlikeholdsintervaller som mulig. 

Vår kledning med dekkende maling er malt med Jotun DRYGOLIN Nordic Extreme, en maling som er utviklet, testet og produsert for krevende nordiske forhold. Malingen er selvrensende slik at svertesopp og skitt har vanskeligere for å feste seg. Dette gir en unik holdbarhet på både farge og glans. På den måten ser malingen ny ut, år etter år!


Skifte kledning på hytta – pris

Hva er egentlig prisen for å skifte utvendig kledning på hytta? Prisen avhenger av om man ønsker å skifte kledning selv eller leie inn noe til å gjøre det, og om man kjøper fabrikkmalt kledning eller ikke. I tillegg varierer prisen mellom ulike type kledninger. Kontakt en av våre forhandlere for et uforpliktende tilbud på kledning, og husk at en del har egne pakkeløsninger der du kan bestille kledning og håndverkertjenester sammen.

 

ULTIMALT-forhandlere

 


Les også: