Nyheter

Skifte kledning på huset - guide

17.12.20

På tide å skifte kledning? Dette bør du vite.

Før du skifter kledning er det noen ting du bør ha tenkt over. Les vår guide og få gode tips og råd!

Vurderer du å skifte kledning på ytterveggene, men er litt usikker på hvordan du bør gå frem? Med denne guiden håper vi å kunne gi deg svar på alt du måtte lure på. 

Oversikt over innhold: 

 1. Når bør du bytte kledning og hvorfor?
 2. Bør du skifte kledning og etterisolere samtidig?
 3. Er det lurt å skifte kledning selv, eller bør du bruke håndverker?
 4. Valg av kledningstyper
 5. Prisen for å skifte kledning
 6. Hvor mye kledning trenger du?

Når bør du skifte kledning på huset og hvorfor?

Bør et gammelt hus få ny kledning, for å unngå risikoen for råte og fuktskader? Når er det egentlig på tide å skifte kledningen?

Utvendig kledning holder i mange år. Det er egentlig ikke nødvendig å skifte kledning før du oppdager råte, sprekker eller fuktskader. Det stadig mer ekstreme været øker dog risikoen for råte og fuktskader. Derfor bør du gjennomføre regelmessige kontroller av kledningen. 

Du kan finne ut om kledningen har råte- eller fuktskader ved å stikke en skarp gjenstand mot den. Hvis kledningen er myk og gir etter, er dette tegn på fuktskader. Dersom du ikke skifter de skadde bordene i tid, kan dette gi kostbare følgeskader. 

Bolig som nok trenger mer enn en ny kledning.
Noen ganger er det tydelig at en bolig trenger ny kledning. Denne trenger nok mer enn det.

Overflatebehandlingen påvirker

Kledningens overflatebehandling avgjør hvor ofte du må vedlikeholde kledningen og påvirker også holdbarheten. Med god overflatebehandling og jevnlig vedlikehold, er det ytterst sjelden du trenger å skifte ut kledningen.

Andre tilfeller der det kan være aktuelt å skifte kledning er hvis du ønsker å forandre stilen på huset, eller hvis du likevel ønsker å etterisolere eller bytte vinduer. 

Skifte kledning og etterisolere samtidig

Når du likevel skal skifte kledning er det ofte fornuftig å etterisolere samtidig. Dette anbefales for alle boliger som er bygd før 1980. Eldre boliger har nemlig ofte bare 5 cm isolasjon i veggene. Legger du da til 10-15 cm, får du isoleringsegenskaper på nivå med moderne boliger, forutsatt at også vinduer og dører isolerer godt. 

I forbindelse med etterisolering er det også viktig å sørge for at boligen har god nok ventilasjon og et sunt inneklima. Ellers kan de nye og effektive isoleringsevnene føre til råte- og fuktskader. 

Dersom takutstikkene dine ikke er lange nok, må disse forlenges før du kan gjennomføre etterisoleringen. Hvis du legger til tykk etterisolering, kan det også gjøre at du må flytte vinduene lenger ut i veggen. 

Skifte kledning og etterisolere yttervegger

Etterisolering kan lønne seg økonomisk

Gode isoleringsevner reduserer boligens varmetap og gjør at den bruker mindre energi. Det er ikke bare et utmerket miljøtiltak, men også positivt for lommeboken.

Et annet godt argument for å etterisolere, er den verdiøkningen et slikt tiltak vil gi huset. Alle boliger energimerkes ved salg og taksering. Etterisolering kan forbedre energikarakteren betydelig og gjøre boligen lettere å selge. En ny og moderne kledning vil også løfte husets førsteinntrykk, noe som påvirker verdien. 

Er det lurt å skifte selv, eller bør du bruke håndverker?

Hvis du er praktisk anlagt og har mye erfaring med oppussing og ulike typer snekkerarbeid, kan du godt skifte kledningen selv. Blir arbeidet godt utført, kan det lønne seg økonomisk. For å sikre at du skifter kledning på riktig måte bør du være nøye, gjøre god research og gjerne få litt veiledning av en snekker. 

Før du setter i gang, er det lurt å sammenligne verdien av å spare egen tid og å spare penger. Hva er viktigst for deg? Fordelen med å bruke en håndverker er at du, i tillegg til å spare tid, i de fleste fall kan være trygg på at arbeidet blir godt gjort. Og hvis det ikke blir det, ligger ansvaret hos leverandøren. 

Lettere å skifte kledning hvis den er forbehandlet

Et annet godt tips er å velge en mest mulig forbehandlet kledning, gjerne med råbeskyttelse, grunning og maling eller beis ferdig påført fra fabrikk. Det vil spare enten deg eller håndverkeren for mye tid samtidig som du kan være sikker på overflatebehandlingens kvalitet. 

Når du velger farge og kledning til huset er det lurt å bruke fabrikkmalt kledning.
Spar tid og penger med fabrikkmalt kledning.

 

Lær deg mer om fabrikkmalt kledning fra ULTIMALT

Valg av kledning

Tresort som tåler mye uvær

Vi anbefaler at du velger en kledning som er laget av PEFC-sertifisert tømmer. Slik kan du bidra til et mer bærekraftig skogbruk. 

I tillegg bør kledningen være av en tresort som tåler mye uvær og har fuktavvisende evner. Her er både gran, furu, ask og sedertre gode alternativer. Kledning produsert av gran er generelt rimeligst, og sentvoksende gran med tette årringer er spesielt godt egnet til utvendig kledning. 

Kledningstyper

Dersom du restaurerer en eldre bolig er det lurt at den nye kledningen er av den samme typen som den gamle. Dette fordi kledning og byggestil hører sammen, og du ønsker en kledning som passer huset. 

Dersom boligen din er noe nyere er det lettere å velge en helt ny type kledning. Dette gjelder også hvis du totalforandrer boligen. Ved valg av ny kledning bør du først vurdere hvilken stil du ønsker at huset skal ha:

 • herskapelig
 • funkis
 • klassisk
 • moderne
 • sveitser

Deretter må du ta stilling til om du skal ha stående eller liggende kledning. Stående kledning gir et mer robust og høyreist inntrykk, mens liggende kledning gjør at huset fremstår lavere og bredere. Liggende kledning tåler regn bedre og er derfor lurt å velge i et område med mye regn.  

Liggende kledning på hus
Hus med liggende kledning. Fotokredit: Jotun AS.

 

Stående kledning på hus
Hus med stående kledning. Fotokredit: Jotun AS.

 

Få hjelp med å velge farge på huset (guide)

Hva påvirker prisen for å skifte kledning?

De største faktorene som påvirker kostnaden ved å skifte kledning er:

 • boligens størrelse – antall kvadratmeter kledning som trengs
 • fremkommeligheten på tomten
 • boligens alder

Det er større risiko for uforutsette kostnader når man skifter kledning på eldre boliger. Dette skyldes at det er større sannsynlighet for å avdekke vannskader, rørledninger eller gamle typer isolasjon bak kledningen. 

Gjennomsnittlig pris

Statistikk viser at det koster et sted mellom 1 700 og 3 000 kr per kvadratmeter veggflate å bytte kledning der 2 000 kr er snittprisen. Dette gjelder for boliger på omtrent 100 kvadratmeter. I prisen er både materialer og arbeid inkludert. 

For større boliger blir ofte kvadratmeterprisen lavere, fordi noen av utgiftene ikke påvirkes av boligstørrelse. 

Hvor mye kledning trenger du?

For å vite hvor mye kledning du trenger, må du begynne med å beregne arealet for hver vegg. Hvor mange meter kledning du trenger for hver kvadratmeter er avhengig av antallet vinduer og dører du har, og størrelsene på disse.

Når du har et totalt antall kvadratmeter kan du regne ut antall løpemeter kledning du trenger ved å gange opp kvadratmeter med løpemeter pr. kvadratmeter. Hvis du eksempelvis trenger 100 m2 kledning og ønsker 98 mm bredde, tar du 100 x 12,5 = 1 250. Det betyr at du trenger 1 250 løpemeter kledning. For å finne ut prisen for kledningen tar du deretter 1 250 x pris per løpemeter. 

Tabell - beregn pris per m2 på kledning

Din lokale byggforhandler eller snekker kan bistå med utregningen. Husk å legge til en god sikkerhetsmargin, slik at du kommer i mål uten å måtte supplere.

Sjekk ut vår priskalkulator!

Les også: