Nyheter

Overflatebehandling av tre

10.06.21

Overflatebehandling av utvendig kledning

Ny kledning betyr du må ta et valg når det kommer til hvilken overflatebehandling du skal gå for - skal du ha impregnert kledning, grunnet kledning eller kanskje fabrikkmalt kledning? Ubehandlet tre har behov for å bli behandlet så fort som mulig for å unngå sprekker, slitasje og råte, og for å sørge for lang levetid på kledningen. Under får du en oversikt over de mest vanlige metodene for overflatebehandling av tre du kan velge mellom og hva vi anbefaler til ditt neste byggeprosjekt.

bli ultimalt-forhandler

 

Impregnert kledning 

Den mest vanlig formen for denne typen behandling er trykkimpregnering (også kalt CU-impregnering), som er en industriell prosess der impregneringsmidlene presses inn i treverket. Det finnes et stort antall undervarianter av impregnert kledning, men felles for de alle er at det stort sett er snakk om kledning i furu. 

En av de mest kjente variantene av impregnert kledning er såkalt royalkledning eller royalbehandlet kledning, som er trykkimpregnert kledning i furu som blir etterkokt i linolje.

Overflatebehandling av utvendig kledning - impregnert kledning

Så, bør du velge impregnert kledning eller ikke til boligprosjektet ditt?

Du bør først og fremst velge overflatebehandlet kledning. Vi anbefaler kledning i gran som er overflatebehandlet på fabrikk. 

Grankledning, gjerne produsert av tettvokst gran fra innlandet, er perfekt for utvendig kledning. Med overflatebehandlet kledning i gran får du både optimal beskyttelse og full valgfrihet på farge og profil. Da sikrer du deg det uttrykket og stilen på ditt bygg som du ønsker, og du kan sove godt om natten vel vitende om at du har en utvendig kledning for generasjoner.


Fabrikkbehandlet kledning i gran

Utvendig kledning av gran er svært utbredt i Norge, og grankledning er særdeles godt egnet for overflatebehandling i fabrikk. I motsetning til kledning av furu, så har grankledning minimalt med kvistblødning og får dermed et enhetlig utseende. Med kledning i gran har du flere alternativer av behandlingsgrad fra fabrikk.

Overflatebehandling av utvendig kledning - Fabrikkmalt kledning

Ferdig grunnet kledning

Ett strøk grunning fra fabrikk gir kledningen et perfekt utgangspunkt for videre overflatebehandling. Grunningen gir beskyttelse for fukt, og gjør kledningen klar for maling eller beis. Å få kledningen grunnet i fabrikk sparer deg for mange tunge arbeidstimer. Grunnet kledning kan leveres i valgfri farge.

Hvor lenge kan grunnet kledning stå?

Vi anbefaler at grunnet  kledning blir behandlet videre så snart som mulig etter montering, senest i løpet av første påfølgende malingssesong. 

NB! Det er viktig at endeved, kuttflater og annet ubehandlet treverk blir behandlet i forbindelse med montering. I FDV-dokumentasjonen vil du finne mer informasjon om produkter og påføring.


Grunnet + mellomstrøk

Grunnet kledning er bra, men grunnet kledning med mellomstrøk er enda bedre. I tillegg til et strøk med grunning har denne varianten også fått ett strøk med maling eller beis. Da er kledningen enda bedre beskyttet, og du kan vente inntil tre år før første etterbehandling. Akkurat som på grunnet kledning er det viktig at endeved, kuttflater og annet ubehandlet treverk blir behandlet i forbindelse med montering.

Overflatebehandling av utvendig kledning - Grunning og mellomstrøk

Maling eller beis?

Begge deler gir fullgod beskyttelse av kledningen. Beis er en overflatebehandling som trenger inn i treverket, men lar samtidig trestrukturen skinne gjennom for et transparent utseende. Maling påføres som en film på treverket og gir et dekkende utseende. 

Kledning med grunning + mellomstrøk kan leveres i valgfri farge. For transparent utseende (beis) er det viktig å huske at for hvert strøk som påføres, så blir fargen en nyanse mørkere.


ULTIMALT – overflatebehandlet kledning med ekstra råtebeskyttelse

ULTIMALT fra G3 Gausdal Treindustrier leveres fabrikkbehandlet med 4-sidig råtebeskyttelse, i tillegg til ett strøk grunning og ett strøk maling eller beis. Råtebeskyttelsen gir en ekstra trygghet i et stadig mer fuktig klima, og gjør ULTIMALT til det beste systemet for overflatebehandling av kledning i gran. 

ULTIMALT leveres med enten Jotun TREBITT eller Jotun DRYGOLIN Nordic Extreme, i den fargen du ønsker og på hvilken som helst av våre kledningsprofiler.

Med ULTIMALT får du en fabrikkmalt kledning som er optimalt beskyttet fra første stund, og som kan stå inntil 5 år før første overmaling. Også på denne varianten er det viktig at endeved, kuttflater og ubehandlet treverk må behandles ved montering.

Overflatebehandling til utvendig kledning - ULTIMALT

Ferdigmalt kledning?

Ettersom ULTIMALT krever et toppstrøk innen 5 år, bruker vi ikke ordet ferdigmalt eller ferdigbeiset om ULTIMALT. Men ULTIMALT er så nærme ferdig behandlet som det er mulig å komme, og den raskeste veien til ferdig bygg. Når toppstrøket blir tatt innen 5 år, så er vedlikeholdsintervallene lange etterpå. 


Velge fabrikkmalt til boligprosjektet?

JA! Vi anbefaler alltid fabrikkmalt kledning og ULTIMALT!  ULTIMALT gir deg optimalt beskyttet kledning fra første stund, full valgfrihet på farge og profil og den sparer deg for mange arbeidstimer – enten du er privatperson, byggmester eller snekker.

Pris for fabrikkmalt kledning

Vi produserer vår kledning i store kvantum og under optimale forhold innendørs i Europas mest moderne malingsfabrikk for utvendig kledning. Det gjør at prisen på vår kledning er svært gunstig sammenlignet med pris på tilsvarende impregnert kledning eller andre typer kledning. Du kan lese mer om alle fordelene med ULTIMALT her. 

 

ULTIMALT-forhandlere

 


Les også: