Nyheter

Utvendig kledning typer

11.06.21

Kledningstyper – hvilken kledning skal du velge?

Det er mange kledningstyper å velge blant -  hvordan finner du riktig type kledning til ditt prosjekt? I denne artikkelen går vi gjennom valg av tresort, overflatebehandling og fordeler med liggende og stående kledning. Samtidig gir vi en innføring i flere kledningstyper, og viser hvordan de ser ut med eksempler fra ULTIMALTs kledning. Vi håper at dette vil hjelpe deg med å velge riktig kledning.

bli ultimalt-forhandler

 

Kledning i gran eller furu?

Er det best med gran eller furu til utvendig kledning? Og hva kjennetegner egentlig de forskjellige typene utvendig kledning?

Furu

Tidligere var furu regnet som det beste kledningsmaterialet i de fleste områder i Norge. Men det er to utfordringer ved bruk av furu i utvendig kledning. Det første er at den ytre delen av treet lett tar opp fuktighet, og det andre at furu inneholder varierende mengder kvae og harpiks. Harpiksutslag fra kvister kan gi misfarging og lyse flekker. Dette kan spesielt komme til syne på overflatebehandlet kledning i furu. 

Gran

Gran har derimot gode fuktavvisende evner fra naturen side, og etter andre verdenskrig har gran overtatt som det mest brukte treslaget for utvendig kledning i Norge. Ekstremt hurtigvokst gran kan imidlertid risikere å få for høyt fuktopptak. 

Til ULTIMALT bruker vi den saktevoksende innlandsgrana, som er lang og rank med tette årringer. Den er et optimalt utgangspunkt for trelast og kledning av høy kvalitet. I tillegg til sine gode fuktavvisende evner, er den også perfekt for overflatebehandling i fabrikk. 

PEFC-sertifisert tømmer

Vi anbefaler at du velger en utvendig kledning av gran som er laget av PEFC-sertifisert tømmer. PEFC-sertifiseringen betyr at skogsdriften følger 27 bærekraftige punkter, basert på internasjonale retningslinjer med nasjonale tilpasninger. Blant punktene er gjenplantning etter hogst og kontrollert kjøp og salg av tømmer, samt hensyn til vannlinjer og rovfugl under hogst.

All kledning fra G3 Gausdal Treindustrier, inkludert ULTIMALT, kommer fra PEFC-sertifisert tømmer. 


Velge overflatebehandling

Ubehandlet tre har behov for å bli behandlet så fort som mulig for å unngå sprekker, slitasje og råte, og for å sørge for lang levetid på kledningen. Overflatebehandlet kledning er en type utvendig kledning som vil spare deg for mye arbeid, og sikre deg det beste utgangspunktet for en kledning med lang levetid.

Når du bestiller fabrikkbehandlet kledning kan du velge mellom:

  • Fabrikkmalt kledning med grunning
  • Fabrikkmalt kledning med grunning og mellomstrøk
  • Fabrikkmalt kledning med 4-sidig råtebeskyttelse, grunning og mellomstrøk (ULTIMALT)
  • Ferdigmalt kledning med 4-sidig råtebeskyttelse, grunning og mellomstrøk og 2 toppstrøk (ULTIMALT PROFF 10)

Det tar en profesjonell maler ca. 50 timer å både grunne og male det første strøket på et hus med 150 m2 veggflate. For maksimal beskyttelse i dagens klimaendringer bør kledningsbordene også råtebeskyttes på alle 4 sider. Skal du male selv er du avhengig av oppholdsvær og lav fuktighet flere dager i strekk for hvert strøk. Dette er ikke alltid så lett å planlegge. Og kanskje vil du bruke godværsdagene på noe annet enn å male?

Fabrikkmalt kledning

Med fabrikkmalt kledning slipper du alt dette. ULTIMALT fra G3 Gausdal Treindustrier leveres fabrikkbehandlet med 4-sidig råtebeskyttelse (impregnering), grunning og ett strøk maling eller beis. Råtebeskyttelsen gir en ekstra trygghet i et stadig mer fuktig klima, og gjør ULTIMALT til et smart, trygt og enkelt valg for overflatebehandling av kledning i gran. 

Det eneste du må ta deg tid til er å male det siste toppstrøket i løpet av fem år. Dette er en trygg og praktisk løsning for deg som ønsker å spare tid, samtidig som kledningen er optimalt beskyttet fra start. 

 

Ferdigmalt kledning

ULTIMALT PROFF 10 fra G3 Gausdal Treindustrier er den beste overflatebehandlingen av kledning i gran, og kommer med 10 års garanti. Kledningen leveres fabrikkbehandlet med 4-sidig råtebeskyttelse (impregnering), grunning og tre strøk med DRYGOLIN Nordic Extreme (1 mellomstrøk og 2 toppstrøk). Råtebeskyttelsen gir en ekstra trygghet i et stadig mer fuktig klima, og 3 strøk med DRYGOLIN Nordic Extreme gir et optimalt utgangspunkt for kledning med lange vedlikeholdsintervaller og lang levetid. 

NB! Det er viktig at endeved, kuttflater og annet ubehandlet treverk blir behandlet i forbindelse med montering. I FDV-dokumentasjonen vil du finne mer informasjon om produkter og påføring.

 

Mer om overflatebehandling av kledning


Kledningstyper: Skal jeg velge stående eller liggende kledning?

Når du velger utvendig kledningstype må du både ta stilling til hvilken stil du ønsker og om du skal ha stående eller liggende kledning. Været i området huset skal stå bør også påvirke valget ditt. 

Liggende kledning

Liggende kledning er kjent for sin evne til å avvise vann og er derfor et populært valg for boliger på kysten. Her legges trebordene over hverandre i en vannrett stilling, slik at regnet vil renne nedover kledningen. Med denne løsningen er det de nederste bordene som er mest utsatt for råte, slik at det er enkelt å skifte ut dersom det trengs. 

Stående kledning

Stående kledning gir et mer moderne preg og brukes mye til hus og hytter med betong og mur for et røffere uttrykk. Kledningen består av bord som overlapper hverandre vertikalt, dette gir et høyreist uttrykk. Her er det lettere for vann å trenge inn, spesielt hvis kledningen er en del år gammel og har begynt å bøye seg.

Se alle våre utvendige kledninger fra ULTIMALT

 

ULTIMALT-forhandlere

 


Valg av kledningstyper og profil

Hvilken type utvendig kledning du velger påvirker stilen og inntrykket av boligen. Her kan du lære deg mer om ulike kledningsprofiler og for hver type panel gir vi et konkret bildeeksempel blant ULTIMALTs kledninger. Vi håper dette kan hjelpe deg med å velge riktig kledningstype for deg.

Dobbelfalset kledning

Dobbelfals-kledning er en av de vanligste utvendige kledningene og finnes i mange varianter, og både i stående og liggende profiler. Denne kledningstypen passer til både tradisjonelle og moderne hus.

Falsen er selve anslagsflaten som brukes ved sammenføyning av kledningsbord. En kledning med dobbelfals har fals på begge sider. Falsen på den ene siden ligger over det neste kledningsbordet, og falsen på den andre siden har en profil som vises. 

606 Dobbelfals kledning 60⁰ med spor

Utvendig kledning type dobbelfals

Denne liggende dobbelfals-kledningen er moderne og gir et minimalistisk og eksklusivt uttrykk. Den brukes ofte i kombinasjon med en annen profil, som et dekorelement. FARGE PÅ BILDE: Jotun 1434 Labrador.

Enkelfalset kledning

Enkelfals-kledning kommer fra den eldste formen for liggende kledning, som var i bruk allerede i middelalderen. Den har kun en fals på den ene siden, noe som gjør den enkel å montere. Denne kledningstypen gir en tydelig skyggeeffekt, er teknisk god og gir god lufting bak kledningen. Enkelfals kledning gir boligen et klassisk uttrykk. 

603 Enkelfals 

Utvendig kledning type enkelfals

Dette er en liggende, enkeltfalset kledning som gir en tydelig skyggeeffekt. FARGE PÅ BILDE: Jotun 0394 Varmgrå. 

602 Enkelfals med staff

Utvendig kledning type enkelfals med staff

Dette er en liggende, enkelfals kledning med staff som dekorativt element. FARGE PÅ BILDE: Jotun 9918 Klassisk Hvit.

Weatherboard – skråskåret kledning

Weatherboard er en utvendig liggende kledning som brukes til hus, men den er også vanlig til boder og levegger. Bordene i denne kledningen monteres vannrett, noe som gjør at vann ledes vekk. Det som kjennetegner Weatherboard-kledning er at bordene er skåret skrått; de er smalest øverst og tykkest nederst. Kledningstypen passer både til klassiske og moderne boliger.

620 Skråskåret kledning (weatherboards)

Utvendig kledning type skråskåret wheaterboards

Denne liggende weatherboard-kledningen har en markant skråning, noe som gir et karakteristisk utseende. FARGE PÅ BILDE: Jotun 0745 Grønn Umbra.

Perlestaff-kledning

I denne type kledning ser en del av designet ut som en perle. Perlestaff-kledning gir huset er mykt og delikat utseende og er en signaturkledning innenfor sveitserstilen. Kledningstypen passer også til andre klassiske hus.

632 Perlestaff

Utvendig kledning type perlestaff

FARGE PÅ BILDE: Jotun 1284 Lys Grå Umbra.

Dobbelfals rett, tett og buer

Dobbelfals rett / tett / buer, også kjent som låvekledning, er en av de store trendene innen utvendig kledning de siste årene. Den brukes både på hus og hytter, i noen tilfeller i kombinasjoner av stående og liggende, og i ulike farger og dimensjoner. Dobbelfals fra G3 Gausdal Treindustrier finnes som rett, tett, skrå og rett med spor. Felles for de alle er rett linjer og minimalistisk uttrykk.  

630 Dobbelfals rett 10 mm

Utvendig kledning type låve

Denne stående kledningen er stilren og minimalistisk med en tydelig spalte på 10 mm. FARGE PÅ BILDE: Jotun Trebitt 9075 Røykgrå.

Rektangulær kledning

Rektangulær kledning kalles også for tømmermannskledning og er en av de vanligste kledningstypene i Norge. Formen er rett og enkel, og finnes i mange dimensjoner. Dette gir den mange kombinasjonsmuligheter. Rektangulær kledning passer til hus i klassisk eller eksklusiv stil

611 Rektangulær kledning premium

Utvendig kledning type rektangulær premium

Denne versjonen av rektangulær kledning er vendbar og har sagjustert overflate på begge sider. Farge på bildet: Jotun 7053 Lærdal

Fas

Denne type kledning har skrå kanter på begge sider og finnes i både liggende og stående varianter. Faskledning har gjennom mange år vært vanlig langs kysten på sør- og østlandet, og passer til hus i klassisk stil

636 Fas

Utvendig kledning type fas

Denne kledningsprofilen gir et klassisk og rent uttrykk. FARGE PÅ BILDE: Jotun 0734 Brunsvart

Se alle våre utvendige kledninger fra ULTIMALT

 

ULTIMALT-forhandlere

 


 

Les også: