Nyheter

Foto: Tom Sørheim, letsfoto.no

31.01.23

Hvorfor velge hvitt hus?

Tradisjonen med hvite fasader går langt tilbake i tid. Et hvitt hus er lyst og oppfriskende, og den hvite fasaden er fortsatt like aktuell og populær som den en gang var, bare i en litt annen drakt. Det blandes mye mer farger inn i den klassiske hvitfargen, spesielt for å oppnå ulike gråtoner, kremfarger og dempede pastellfarger. La oss veilede deg gjennom et hav av muligheter med hvitt og gi deg inspirasjon til hvordan du bruker hvit husfarge.

Hvorfor er hvitt en så populær husfarge?

Hvitt er et trygt valg og passer inn i veldig mange områder. Den hvite fargen fungerer de fleste steder, men passer spesielt godt inn ved sjøen og i boligområder med andre hvite hus. Derimot er nok ikke hvit den lureste fargen i skogen og ved fjellet, da det vil skape mye kontrast. Hvit er en solid basefarge som kan kombineres til mye. Anvendelighet har dermed gjort fargen like aktuell nå, som før.

Moderne med hvitt

For å gå vekk fra den klassiske hvite fargen velger mange å blande med både sort og gult. Den gule fargen vil gi en kremet fargen, mens den svarte kan kombineres til mange ulike gråfarger. Den hvite fargen er også ekstremt anvendelig til å dempe de klassiske husfargene som rødt, blått og grønt. 

Dekorativt inngangsparti på hvitt hus.

Foto: Tom Sørheim, letsfoto.no

Hvitt er ikke bare hvitt

En vanlig feil er å tenke at hvitt er hvitt. Men hvis huset får en hvit fasade i etterkant ser plutselig ikke inngangsdøren like hvit ut som den gjorde og vinduskarmen er mer gulaktig. 

Det har blitt mer og mer vanlig å gå vekk ifra den helt klassiske og klare hvitfargen, flere velger hvite farger med gulaktige og grå toner. 

Viktig å velge hvitfarge med omhu

Med utallige kombinasjoner og nyanser kan hvitfargen fort bli feil i sammen med andre farger. Fargene må testes med hverandre og de må ses i ulike lys før du tar et valg. 

Hvitt blir ofte seende enda mer hvitt ut enn man tror ute, derfor kan hvitfarge med gultoner se hvitt nok ut. 

Det er viktig å tenke på hvordan fargene blir oppfattet ute i dagslys, den kritthvite fargen kan fort bli prangende. Derfor går mange for en hvitfarge med gultoner, fordi det oppfattes som hvitt på en utvendig fasade.

Inngangsparti på hvitt hus.

Foto: Tom Sørheim, letsfoto.no

Pass på hvitt med hvitt

Hvite flater på huset i kombinasjon med hvite detaljer kan fort skape en skitten kontrast. Ton-i-ton med hvite farger er ikke et ideelt resultat. 

En kombinasjon av ulike hvitfarger kan bidra til at enten den ene eller andre fargen mister sitt fulle potensiale. Det kan være alt fra en hvit postkasse til en hvit grunnmur. Pass på at hvitfargene er like eller at en av hvitfargene er blandet med en annen farge for å oppnå sterk nok kontrast. 

Våre favorittfarger

I et hav av hvite husfarger gir vi deg gjerne en innføring i de mest populære fargene våre fra Jotun. Det viktigste er å finne ut hvilke farger som passer best til detaljene på huset ditt og hvordan fargen tilpasser seg nærområdet. 

For å unngå feilskjær i fargene må de alltid testes i kombinasjon med andre farger som skal bli brukt. Alt i fra lister, grunnmur, tak og andre detaljer. 

9918 Klassisk hvit

Klassisk hvit er tro til sitt navn. Det er en hvitfarge som oppleves helt ren og er uten andre fargenyanser eller undertoner. 

Med denne klassiske hvitfargen er det viktig å bruke en kombinasjon av nøytrale og mer dempende farger, hvis ikke kan kontrasten oppfattes som veldig sterk. Grønt, blått og grått er farger som kan skape en harmonisk kombinasjon med den klassisk hvitfargen.

9918 Klassisk hvit

Foto: Ricardofoto

1453 Bomull

Bomull er en hvit farge med en gulaktig undertone. Den oppleves varm og lun i fargen, og er et godt standardvalg til huset.  

Brukes Bomull i kombinasjon med mørke farger vil den uansett oppleves hvit. Varme farger bidrar til at den oppleves enda mer lun enn den gjør alene, mens med kalde toner oppleves Bomull mer gulaktig.

Jotun 1624 Letthet

Fargen Letthet oppleves hvitere enn Bomull, den er lett og luftig. Fargen har et hint av lunhet i seg og fungerer godt med andre varme toner.

Jotun 1624 Letthet

Foto: Ricardofoto

Jotun 1376 Frostrøyk

Frostrøyk er en lun og lys fargetone med hint av grått. Undertonen er rød, noe som skaper en varme i fargen, mens et preg av grått gjør den dempet.

Jotun 1376 Frostrøyk

Foto: Ricardofoto

Prøv vår fargevelger

Utforsk ulike kombinasjoner og farger med vår fargevelger her. Du kan endre fargene på både kledning og staffasje på ulike husmodeller. 

Alle fargene i denne fargevelgeren er JOTUN-farger, trygge og flotte på både kvalitet og utseende. Fargene på skjermen vil være noe avvikene fra virkeligheten, men det gir et innblikk i hva som fungerer godt sammen og ikke. Det er alltid viktig å teste ut malingen i virkeligheten før du tar et endelig valg.

Les også