Oversikt over innhold:
- Når bør du skifte kledning på huset og hvorfor?
- Skifte kledning – pris
- Burde du skifte kledning og etterisolere ytterveggen samtidig?
- Kan du skifte kledning selv, eller bør du bruke håndverker?
- Valg av kledningstyper
- Hvor mye kledning trenger du?
Når bør du skifte kledning på huset og hvorfor?
Bør et gammelt hus få ny kledning, for å unngå risikoen for råte og fuktskader? Når er det egentlig på tide å skifte kledningen? Utvendig kledning holder i mange år, men det stadige mer ekstreme været øker risikoen for råte og fuktskader – derfor bør du regelmessig sjekke kledningens tilstand. Det er ikke nødvendig å skifte kledning før du oppdager råte, sprekker eller fuktskader.
Du kan finne ut om kledningen har råte- eller fuktskader ved å stikke en skarp gjenstand mot den. Hvis kledningen er myk og gir etter, er dette tegn på fuktskader og kledningen burde skiftes for å unngå større skader og dyre reparasjoner.
Overflatebehandlingen påvirker
Kledningens overflatebehandling avgjør hvor ofte den må vedlikeholdes. Med god overflatebehandling og jevnlig vedlikehold, er det ytterst sjelden du trenger å skifte ut kledningen. Andre tilfeller der det kan være aktuelt å bytte kledning er hvis du ønsker å forandre stilen på huset, for eksempel hvis du ønsker en mer moderne kledning på et gammelt hus, eller hvis du har planer om å etterisolere eller bytte vinduer.
Bytte kledning – pris
I gjennomsnitt koster det mellom 1 700 kr og 3 000 kr per kvadratmeter veggflate å bytte kledning. Ser vi på snittprisen på å skifte kledning ligger den på 2 000 kr. Dette gjelder for boliger på omtrent 100 kvadratmeter, og både materialer og arbeid er inkludert i prisen. For større boliger blir ofte kvadratmeterprisen lavere, fordi noen av utgiftene ikke påvirkes av boligstørrelse.
Det er spesielt tre faktorer som påvirker pris på å skifte kledning:
- boligens størrelse – antall kvadratmeter kledning som trengs
- fremkommeligheten på tomten
- boligens alder
Det er større risiko for uforutsette kostnader når man skifter kledning på eldre boliger. Dette skyldes at det er større sannsynlighet for å avdekke vannskader, rørledninger eller gamle typer isolasjon bak kledningen.
Burde du skifte kledning og etterisolere ytterveggen samtidig?
Ja! Når du skifter kledning er det ofte lurt å etterisolere samtidig, dette anbefales spesielt for alle boliger som er bygd før 1980. Eldre boliger har som regel maks fem cm isolasjon i veggene, og ved å legge til 10-15 cm med isolasjon får du isolering på nivå med moderne boliger, dersom også vinduer og dører isolerer godt.
I forbindelse med etterisolering er det også viktig å sørge for at boligen har god nok ventilasjon og et sunt inneklima. Ellers kan den nye isoleringen føre til råte- og fuktskader. Dersom takutstikkene ikke er lange nok, må disse forlenges før du kan isolere. Hvis du legger til tykk etterisolering, kan det også gjøre at du må flytte vinduene lenger ut i veggen.
Etterisolering kan lønne seg økonomisk
God isolering reduserer boligens varmetap og gjør at den bruker mindre energi. Det er ikke bare et utmerket miljøtiltak, men også positivt for lommeboken. Et annet godt argument for å etterisolere samtidig som du skifter kledning, er verdiøkningen et slikt tiltak vil gi boligen. Alle boliger energimerkes ved salg og taksering. Etterisolering kan forbedre energikarakteren betydelig og gjøre boligen lettere å selge. En ny og moderne kledning på et gammelt hus vil også løfte husets utseende, noe som påvirker verdien.
Kan du bytte kledning selv, eller bør du bruke håndverker?
Hvis du er praktisk anlagt og har mye erfaring med oppussing og ulike typer snekkerarbeid, kan du godt skifte kledningen selv. Blir arbeidet godt utført, kan det lønne seg økonomisk. For å sikre at du skifter kledning på riktig måte bør du være nøye, gjøre god research og gjerne få litt veiledning av en snekker.
Før du setter i gang med å eventuelt bytte kledningen selv, er det lurt å sammenligne verdien av å spare egen tid og å spare penger. Hva er viktigst for deg? Fordelen med å bruke en håndverker er at du, i tillegg til å spare tid, kan være trygg på at arbeidet blir godt gjort.
Lettere å skifte kledning hvis den er forbehandlet
Et annet godt tips er å velge en mest mulig forbehandlet kledning, gjerne med råtebeskyttelse, grunning og maling eller beis ferdig påført fra fabrikk. Det vil spare enten deg eller håndverkeren for mye tid – samtidig som du kan være sikker på overflatebehandlingens kvalitet.
Overflatebehandling av utvendig kledning
Valg av kledningstyper
Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken kledningstype man skal velge. Er det egentlig noen forskjell på tresortene, og har det noe å si om kledningen er stående eller liggende?
Finn riktig tresort som tåler uvær
Vi anbefaler at du velger en kledning som er laget av PEFC-sertifisert tømmer, slik kan du bidra til et mer bærekraftig skogbruk. I tillegg bør kledningen være av en tresort som tåler mye uvær og er fuktavvisende. Her er både gran, furu, ask og sedertre gode alternativer. Kledning produsert av gran er generelt rimeligst, og sentvoksende gran med tette årringer er spesielt godt egnet som utvendig kledning.
Kledningstyper – hvilken stil passer mitt hus?
Dersom du restaurerer en eldre bolig, kan det være lurt at den nye kledningen er av den samme typen som den gamle. Dette fordi kledning og byggestil hører sammen, og du ønsker en kledning som passer huset. Dersom boligen din er noe nyere er det lettere å velge en helt ny type kledning. Dette gjelder også hvis du skal totalforandre boligen.
Ved valg av ny kledning bør du først vurdere hvilken stil du ønsker at huset skal ha:
- herskapelig
- funkis
- klassisk
- moderne
- sveitser
Deretter må du ta stilling til om du skal ha stående eller liggende kledning. Stående kledning gir et mer robust og høyreist inntrykk, mens liggende kledning gjør at huset fremstår lavere og bredere. Liggende kledning tåler regn bedre og er derfor lurt å velge i et område med mye regn.
Kledningstyper – hvilken kledning skal du velge?
Hvor mye kledning trenger du?
For å vite hvor mye kledning du trenger, må du begynne med å beregne arealet for hver vegg. Hvor mange meter kledning du trenger per kvadratmeter er avhengig av antallet vinduer og dører, og størrelsene på disse.
Når du har et totalt antall kvadratmeter kan du regne ut antall løpemeter kledning du trenger ved å gange opp kvadratmeter med løpemeter pr. kvadratmeter. Hvis du for eksempel trenger 100 m2 kledning og ønsker 98 mm bredde, tar du 100 x 12,5 = 1 250. Det betyr at du trenger 1 250 løpemeter kledning. For å finne ut prisen for kledningen regner du deretter ut 1 250 x pris per løpemeter.
Din lokale byggvareforhandler eller snekker kan bistå med utregningen. Husk å legge til en god sikkerhetsmargin, slik at du kommer i mål uten å måtte supplere.
Les også: