Nyheter

Stående kledning. Rektangulær premium med Jotun 7053 Lærdal.

10.05.23

Stående kledning – alt du trenger å vite

Stående kledning viser til vertikale kledningsbord på veggene, som skaper et moderne uttrykk og brukes ofte på nyere bygg. 

Typer stående kledning

Det finnes flere typer stående kledning i tre, her er noen av de vanligste:

 

  1. Perlestaff: Perlestaff er en stilfull og klassisk type stående kledning som gir en tidløs estetikk. Profilen har en avrundet form og gir et perlemor-lignende utseende til fasaden.
  2. Dobbelfals: Dobbelfals er en populær type kledning som består av to vertikale bord som overlapper hverandre. Denne metoden gir en tett og beskyttende overflate. Dobbelfals kan være tilgjengelig i rett, tett eller buet profil, avhengig av ønsket stil. Dobbelfals finnes også med spor eller staff.
  3. Rektangulær kledning: Rektangulær kledning, også kjent som tømmermannskledning, er en enkel og moderne type stående kledning. Den består av vertikale rektangulære kledningsbord med overlapp som gir en ren og minimalistisk estetikk.
  4. Fas: Fas (fasett) er en type stående kledning der kantene av kledningsbordene er skråstilt. Dette skaper et dynamisk og unikt utseende som legger til dybde og karakter til bygningens fasade.

Priser på stående trekledning

Prisene på stående kledning kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert materialet du velger, kvaliteten og prosjektets omfang. For å få nøyaktige priser anbefales det å kontakte leverandører og be om tilbud basert på ditt prosjekt og preferanser. Priser kan også variere basert på typen stående kledning du velger, samt behandlingsgraden.

Vil du vite mer om pris på stående utvendig kledning? Ta en titt på prosjektering og pris og kontakt gjerne en av våre forhandlere for et godt tilbud!


Montering av stående trekledning

Stående kledning med dobbelfals.

Stående kledning i 630 Dobbelfals rett 10 mm i fargen Trebitt 9075 Røykgrå. Foto: RicardoFoto.

 

Følgende trinn er vanligvis involvert i monteringen av stående kledning:

Forberedelse
Før du begynner å montere stående kledning, er det viktig å forberede underlaget. Sørg for at veggen er jevn, tørr og fri for skader. Du kan også installere en vindsperre og isolasjon etter behov.


Mål og merk
Mål høyden på kledningen og merk opp veggen der kledningen skal festes. Bruk et vater eller et loddesnor for å få nøyaktige og rette referansepunkter.

 

Startprofil og vannbord
Fest en startprofil eller et vannbord langs bunnen av veggen. Dette gir en rett og jevn base for å begynne monteringen av kledningen. Sørg for at startprofilen er i vater.

 

Monter kledningsbordene
Begynn monteringen av kledningsbordene fra bunnen og jobb deg oppover. Plasser hvert kledningsbord vertikalt, og fest det med passende festemidler som kledningspiker eller skruer. Sørg for at hvert bord er i vater og i riktig avstand fra de omkringliggende bordene.

 

Overlapp og tetning
Ved bruk av kledning som har overlappende profiler, som dobbelfals, må du sørge for at hvert bord overlapper det underliggende bordet på riktig måte. Dette vil bidra til å forhindre inntrenging av fuktighet og gi en tett overflate. Forsegl eventuelle sprekker eller åpninger mellom kledningsbordene med egnet tetningsmasse.

 

Avslutning og detaljer
Når du når toppen av veggen, må du avslutte monteringen på en ren og profesjonell måte. Du kan bruke avslutningslister eller beslag for å gi en ryddig kant. Vær oppmerksom på å legge til nødvendige avstandsklosser eller ventilasjonsåpninger rundt vinduer, dører og andre åpninger for å sikre riktig luftsirkulasjon.

 

Etterbehandling og vedlikehold
Etter montering av stående kledning, kan det være nødvendig å gjennomføre etterbehandling som maling eller beis for å beskytte kledningen mot værforhold og forbedre estetikken. Følg produsentens anbefalinger for riktig etterbehandling og vedlikehold av kledningen.

Husk at det er viktig å følge spesifikke instruksjoner fra produsenten av stående kledning du bruker, da installasjonsmetodene kan variere avhengig av materialtype og produsentens retningslinjer.

 


 

Les også: