Alt om ULTIMALT

Kjekt å vite

Med ULTIMALT kan du være helt trygg på at ytterveggene dine er maksimalt beskyttet allerede før de er spikret opp. Følger du rådene under og sørger for skikkelig etterbehandling og vedlikehold, får du yttervegger som varer i generasjoner. Tiden og pengene du sparer kan du med god samvittighet bruke på noe annet.

LEKTING OG LUFTING


Om du skal skifte utvendig kledning (dvs. helt eller delvis) eller bygge helt nytt er det alltid viktig å huske at tre er et levende materiale som “puster”. Det vil si at det tar opp luftfuktigheten som er i den omkringliggende lufta. Jotuns premiumprodukter, som brukes på all ULTIMALT utvendig kledning, slipper fuktighet inn og ut på lik linje med alle moderne malingssystemer. Når du skal bygge nytt er det derfor viktig med lekting bak den utvendige kledningen slik at luften kan sirkulere. Benytter du stående utvendig kledning bør du i tillegg montere sløyfer under lektene, slik at at luften får fri passasje. Det samme gjelder naturligvis når du skal skifte utvendig kledning.

ETTERBEHANDLING OG VEDLIKEHOLD


ULTIMALT utvendig kledning fra G3 Gausdal Treindustrier er råtebeskyttet, grunnet og fabrikkmalt ett strøk med Jotuns premiumprodukter. Grunnlaget for yttervegger som varer i generasjoner er derfor det aller beste.

Maling/beising av endeved, kappflater og andre småskader etter snekkeren må skje snarest mulig for å forhindre senere fuktskader. Vi anbefaler at det utføres så snart det er varmt og tørt nok i forhold til til malingsleverandørens anbefalinger.

Resten er godt beskyttet, men må behandles med et siste toppstrøk innen 5 år. Vi anbefaler at du bruker en maling eller beis av absolutt toppkvalitet også til det siste strøket. I produksjon av ULTIMALT utvendig kledning bruker vi Jotun Drygolin Nordic Extreme for malte (dekkende) flater og Jotun Trebitt for transparente flater. Bruker du samme maling eller beis som vi har benyttet, vil du få en kledning som ser bra ut og er vedlikeholdsfri i lang tid. ULTIMALT utvendig kledning kan imidlertid også overmales/beises med de fleste anerkjente merkene som er i salg byggevarehandlere og fargehandlere.

Vær nøye med å følge malingsleverandørens anbefaling om påføringsmengde, værforhold og tørketid. Og styr unna “billigprodukter”. Disse kan nemlig koste deg dyrt på sikt da kvalitetsforskjeller på maling og beis erfaringsmessig er betydelige. Og du kan behov for å skifte utvendig kledning oppstå raskere enn du ønsker.

Det er verdt å være oppmerksom på at beis er mer vedlikeholdskrevende enn maling. Beis bør vedlikeholdes hvert 2.-8. år, mens for maling varierer systemene på markedet fra 5 til 12 år. Valg av type toppstrøk og kvaliteten på denne påføringen bestemmer vedlikeholdsintervallene.

Vær oppmerksom på at behov for senere vedlikehold vil variere med klimatiske forhold. Men følger du våre og malingprodusentenes råd, vil du med ULTIMALT utvendig kledning ha det aller beste utgangspunktet for en kledning som vil vare i generasjoner.

Les mer om overflatebehandling av tre

FORSKJELLER PÅ BEIS OG MALING


Maling er dekkende, mens beis er transparent. Som det fremgår av punktet over, er det relativt stor forskjell på vedlikeholdsintervallene mellom beis og maling. Dette er viktig å ta i betraktning på samme måte som du selvfølgelig skal vurdere hva du liker best, og hva du synes passer dine yttervegger i de omgivelsene de skal stå. Vær uansett oppmerksom på at transparente farger som regel blir mørkere hvis de påføres med mer pigment for hver behandling.

FARGEVALG


Skal du skifte utvendig kledning? Prøv vår fargevelger! Her vil du få en viss idé om hvordan ulike farger vil se ut på en hustype som tilsvarer din egen. Videre anbefaler vi å bruke fargekartet for Varig vakre farger fra Jotun om du ønsker maling, og fargekartet for Jotun Trebitt om du ønsker beis. Vær nøye med å oppgi fargekartnavn, nummer og fargenavn ved bestilling, f.eks. Jotun 0734 Brunsvart.

Ved valg av maling bruker man gjerne NCS-koder. Koden sier noe hvor lys eller mørk fargen er og hvor mye av de ulike fargestoffene den inneholder. Vi har samlet nyttig informasjon om farger og NCS fargesystemet på disse sidene, og anbefaler at du leser dette før endelig valg av farge blir gjort.

Beis har ingen NCS-kode. Her må navn fra fargekart benyttes.

Oppgi om du ønsker maling eller beis ved bestilling.

Les mer om valg av husfarger

UNDER BYGGING


ULTIMALT kledning leveres pakket i plast som skal beskytte mot fuktighet og UV-stråling. Det er viktig at materialene er godt beskyttet under byggeprosessen selv om vår kledning leveres med 4-sidig råtebeskyttelse. Blir det liggende vann direkte på kledningen vil det trekke inn i treet.

Vårt råd er derfor å beholde plasten på til hele pakken er oppe på veggen. Skulle du ha behov for flere faglige råd i forbindelse med å bygge nytt eller skifte utvendig kledning, anbefaler vi deg å ta kontakt med din nærmeste forhandler av ULTIMALT. Man finner mange gode råd på nettet også, men tar du kontakt med våre forhandlere, kan du være trygg på at rådene er faglig forankret.

I mellomtiden ønsker vi deg lykke til med å bygge nytt, eller skifte utvendig kledning. Det er bare å glede seg til resultatet står ferdig.