Nyheter

Liggende kledning. Enkelfals med staff.

10.05.23

Liggende kledning – alt du trenger å vite

Liggende kledning viser til installasjon av kledningsbord som plasseres horisontalt på veggene. Kledningstypen fungerer utmerket for å avvise vann og er derfor svært populært på bygg ved kysten.

Typer liggende kledning

Det finnes ulike typer liggende kledning tilgjengelig på markedet. Noen vanlige alternativer inkluderer trekledning, fibersementkledning og komposittkledning. Trekledning er populært for sin naturlige skjønnhet og holdbarhet. 

 

Det finnes flere typer liggende kledning i tre, her er noen av de vanligste:

  1. Dobbelfals: Dobbelfals er en populær type liggende kledning som består av to horisontale bord som overlapper hverandre. Denne overlappingsmetoden gir en tett og beskyttende overflate som bidrar til å holde ut fuktighet og beskytte bygningen mot værforholdene. Dobbelfals er tilgjengelig i ulike profiler, både med og uten spor, og kan gi både en tradisjonell og moderne estetikk.
  2. Enkelfals: Enkelfals er en enklere versjon av dobbelfals, der hvert kledningsbord overlapper det underliggende bordet. Enkelfals gir et mer tradisjonelt utseende og kan være en mer kostnadseffektiv løsning sammenlignet med dobbelfals.
  3. Weatherboard: Weatherboard er en type kledning der bordene har en avrundet profil og overlapper hverandre. Denne typen kledning er spesielt vanlig i landlige og kystområder, da den er godt egnet til å motstå påvirkningen fra vær og vind. 

Dette er bare noen eksempler på typer liggende kledning, og det finnes flere varianter tilgjengelig på markedet. Valg av type liggende kledning avhenger ofte av ønsket stil, estetikk og budsjett. Det kan være nyttig å se nærmere på hver type kledning og vurdere hvilken som passer best til ditt prosjekt før du tar en endelig beslutning.


Pris på liggende kledning

Prisene på liggende kledning vil variere avhengig av materialet du velger, kvaliteten, og omfanget av prosjektet. Trekledning kan variere i pris basert på tretypen og overflatebehandlingen. Det anbefales å kontakte leverandører og få tilbud for å få nøyaktige priser for ditt spesifikke prosjekt.

Vil du vite mer om pris på liggende utvendig kledning? Ta en titt på prosjektering og pris og kontakt gjerne en av våre forhandlere for et godt tilbud!


Montering av liggende kledning

Montering av liggende trekledning er i prinsippet enkelt, men krever nøyaktighet og riktig teknikk. Det anbefales å bruke et tømrerfirma eller følge SINTEF Byggforsk sine forskrifter og anbefalinger for å sikre en korrekt installasjon. Generelt sett innebærer montering av liggende kledning å sikre et solid underlag, feste kledningsbordene med riktige festemidler, og ta hensyn til utvidelse og sammentrekning av materialet.

 

Liggende kledning. Dobbelfals. Farge på kledning: Jotun 1434 Labrador.

Liggende kledning med dobbelfals i fargen 1434 Labrador. Foto: Ricard Foto.

 

Følgende trinn er vanligvis involvert i monteringen av liggende trekledning:

Forberedelse
Før du begynner å montere liggende kledning, er det viktig å forberede underlaget. Sørg for at veggen er jevn, tørr og fri for skader. Du kan også installere en vindsperre og isolasjon etter behov.

 

Mål og merk
Mål høyden på kledningen og merk opp veggen der kledningen skal festes. Bruk et vater eller et loddesnor for å få nøyaktige og rette referansepunkter.

 

Startprofil og vannbord
Fest en startprofil eller et vannbord langs bunnen av veggen. Dette gir en rett og jevn base for å begynne monteringen av kledningen. Sørg for at startprofilen er i vater.

 

Monter kledningsbordene
Begynn monteringer av liggende kledning fra en av endene av veggen og jobb deg horisontalt. Plasser hvert kledningsbord i ønsket avstand fra hverandre og fest dem med passende festemidler som kledningspiker eller skruer. Sørg for at hvert bord er i vater og i riktig avstand fra de omkringliggende bordene.

 

Overlapp og tetning
Ved bruk av kledning med overlappende profiler, som dobbelfals eller enkelfals, må du sørge for at hver bord overlapper det underliggende bordet på riktig måte. Dette vil bidra til å forhindre inntrenging av fuktighet og gi en tett overflate. Forsegl eventuelle sprekker eller åpninger mellom kledningsbordene med egnet tetningsmasse.

 

Hjørner og avslutninger
Når du når hjørner eller avslutninger, kan det være nødvendig å bruke hjørnelister eller avslutningsbeslag for å gi en ryddig og profesjonell avslutning. Disse hjelper også med å beskytte kledningen mot fuktighet og gir et pent utseende.

 

Etterbehandling og vedlikehold
Etter montering av liggende kledning, kan det være nødvendig å gjennomføre etterbehandling som maling eller beis for å beskytte kledningen mot værforhold og forbedre estetikken. Følg produsentens anbefalinger for riktig etterbehandling og vedlikehold av kledningen.

Det er viktig å følge spesifikke instruksjoner fra produsenten av liggende kledning du bruker, da installasjonsmetodene kan variere avhengig av materialtype og produsentens retningslinjer.

 Les også: