Nyheter

Hytte med kledning. Foto: Tom Sørheim.

09.03.23

Kledning til hytte: Hvilken stil burde du velge?

Kledning er ikke bare kledning, og det er flere valg du må ta stilling til. Skal kledningen være liggende eller stående og bør du velge beis eller maling? Kledningen må stå i stil med uttrykket du ønsker, samtidig som det tåler værforholdene på hytta. Vi kan kledning! Og vi skal selvfølgelig guide deg til å ta de beste valgene for akkurat dine behov.

Moderne eller klassisk kledning til hytta?

Terrenget og hyttas arkitektur bør legge et utgangspunkt for hvilken kledningen du velger på hytta. Stilen skal gi en helhet og et uttrykk du er fornøyd med.

Moderne hyttekledning

Med utgangspunkt i landskapet rundt hytta, vil mange farger fra både den klassiske og moderne fargepaletten enkelt kunne blendes inn med naturen. Det har blitt populært å fremheve trestrukturen og det naturlige treverket på kledningen for å få en moderne look, mange velger derfor en beis med en grad av gjennomsiktighet. Eller lysere brunfarger og varme gråfarger.

Moderne kledning i 630 dobbelfals låve rett 10 mm i fargen 9075 Røykgrå. Foto: Ricardo Foto

Moderne kledning i 630 Dobbelfals rett 10 mm i fargen Trebitt 9075 Røykgrå. Foto: RicardoFoto.

Klassisk hyttekledning

Klassiske fjellhytter kan ofte være i mørke farger, både brunt og sort. I de senere årene har brunsvart blitt et naturlig valg for mange. På de klassiske hyttene kan også farger som rødt og grønt være naturlig. Ligger hytta ved sjøen er det hvite og klassiske uttrykket et lett valg for mange. Den hvite fargen kombineres godt med undertoner i for eksempel blått eller grått.

Liggende kledning i fargen Jotun 9918 Klassisk hvit i 602 enkelfals med staff, passer perfekt til hytta ved kysten. Foto: RicardoFoto.

Liggende kledning med 608 dobbelfals NS 60 grader, i fargen 0676 Tjærebrun. Foto: Ricardo Foto

Liggende kledning med 608 dobbelfals 60 grader, i fargen Trebitt 0676 Tjærebrun. Foto: RicardoFoto.

Liggende eller stående kledning

Hvilken vei kledningen ligger er med å på fremheve stiluttrykket og bidrar med ulike funksjoner når det kommer til vær.

Liggende kledning på hytta

Hytter ved kysten velger ofte hytte med liggende kledning, da det er et trygt valg i værutsatte klimaer. Regnet renner nedover kledningen fordi trebordene legges over hverandre i en vannrett stilling. Den nederste delen av kledningen vil derfor være mest utsatt for råte, noe som gjør det enkelt å skifte ut ved nødvendighet. Ofte er det rimeligere og mest vanlig å gå for liggende kledning, da det er effektivt å bygge og gir mindre svinn ved kapping. Fasaden kan ofte se lavere ut og mer kompakt med en liggende kledning.

Hytte med liggende kledning

Liggende kledning

Liggende kledning fra ULTIMAT. Foto: Tom Sørheim.

Stående kledning på hytta

Trebordene overlapper hverandre vertikalt og gir et høyreist og smalt uttrykk på hytta. Det gir et moderne preg, og benyttes ofte på hytter som også har betong og mur. Med en stående kledning er det lettere for vannet å trenge inn enn ved liggende kledning, men ligger hytta på et område som ikke er altfor værutsatt er det ingen problem. Mange fjellområder er ofte tørre og da egner det seg med stående kledning.

Kledning fra ULTIMALT i fargen Trebitt 9061 Jernvitrol fra Jotun.

Kledning fra ULTIMALT i fargen Trebitt 9061 Jernvitrol fra Jotun.

Kledning fra ULTIMALT i fargen Trebitt 9061 Jernvitrol fra Jotun. Det er brukt Dobbelfals i både tett og rett i varierende dimensjoner. Foto: Arild Åssveen.

Kombinasjon av stående og liggende kledning

Bruk den utvendige kledningen til å fremheve ulike partier eller gi hytta mer liv. Det vil skape et moderne og personlig preg.

Kledning fra ULTIMALT i fargen Trebitt 9075 Røykgrå og Trebitt 9033 Funkissort fra Jotun.

Kledning fra ULTIMALT i fargen Trebitt 9075 Røykgrå og Trebitt 9033 Funkissort fra Jotun.

Kledning fra ULTIMALT i fargen Trebitt 9075 Røykgrå og Trebitt 9033 Funkissort fra Jotun. Profilen på kledningen er i liggende dobbelfals 60 grader med spor, og stående rektangulær kledning på omramming og staffasje. Foto: Arild Åssveen.

 

Maling eller beis på hytta?

All utvendig kledning fra ULTIMALT produseres av kortreist gran og er forhåndsbehandlet med råtebeskyttelse og grunning. Kledningsbordene er beskyttet for råte på alle fire sider og gir sammen med 1 strøk grunning en solid trygghet i et fuktig klima. Videre er det opp til deg om du ønsker en kledning på hytta som er malt eller beiset. Vi påfører mellomstrøket med beis eller maling, og toppstrøket har du ansvar for å påføre i løpet av de fem neste årene. 

Beis

Mange ønsker å fremheve treverket i kledningen, og da vil beis være et naturlig valg. Beis vil trekke inn i trematerialer på ulike måter og danner et unikt spill i fargene. De lune og gylne fargene vil uansett blendes diskret inn i naturen og det vil bidra til et stilrent uttrykk. 

Maling

Ønsker du et dekkende utseende på hytta er maling det riktige valget. Treverket beskyttes bedre over tid og gir en glattere overflate. 

Vedlikehold av utvendig kledning

Velger du kledning fra ULTIMALT trengs det minimalt med vedlikehold og hytta er godt beskyttet mot vær, vind og fukt. 

Når toppstrøket av beis eller maling skal påføres innen fem år, er det viktig å velge produkter med samme gode kvalitet som kledningen allerede er påført. Vi anbefaler de beste produktene fra Jotun; Trebitt beis eller DRYGOLIN Nordic Extreme. Beis er i ettertid mer vedlikeholdskrevende enn maling, da det bør vedlikeholdes mellom hvert 2.-8. år avhengig av klimaet ved hytta. Vedlikehold av maling ligger på rundt 5-12 år. 

Velg riktig kledningstype

Innenfor både stående og liggende kledning er det mange ulike profiler å velge mellom, og de dekker et bredt spekter av stiltyper som kan gi deg akkurat det uttrykket du ønsker på hytta. 

Dobbelfalset kledning

Dobbelfals-kledning er en av de vanligste utvendige kledningene og finnes i mange varianter, og både i stående og liggende profiler. Denne kledningstypen passer til både tradisjonelle og moderne hytter.

En kledning med dobbelfals har fals på begge sider. Falsen på den ene siden ligger over det neste kledningsbordet, og falsen på den andre siden har en profil som vises. 

606 Dobbelfals kledning 60⁰ med spor

Kledning. Farge på kledning: Jotun 1434 Labrador.

Denne liggende dobbelfals-kledningen er moderne og gir et minimalistisk og eksklusivt uttrykk. Farge på kledning: Jotun 1434 Labrador.

Enkelfalset kledning

Enkelfals-kledning kommer fra den eldste formen for liggende kledning. Den har kun en fals på den ene siden, noe som gjør den enkel å montere. Denne kledningstypen gir en tydelig skyggeeffekt, er teknisk god og gir god lufting bak kledningen. Enkelfals kledning gir hytta et klassisk uttrykk. 

603 Enkelfals 

Kledning. Farge på kledning: Jotun 0394 Varmgrå.

Dette er en liggende, enkeltfalset kledning som gir en tydelig skyggeeffekt. Farge på kledning: Jotun 0394 Varmgrå.

602 Enkelfals med staff

Kledning. Farge på kledning: Jotun 9918 Klassisk Hvit.

Dette er en liggende, enkelfals kledning med staff som dekorativt element. Farge på kledning: Jotun 9918 Klassisk Hvit.

Weatherboard – skråskåret kledning

Weatherboard er en utvendig liggende kledning som brukes til hus og hytter, men den er også vanlig til boder og levegger. Bordene i denne kledningen monteres vannrett, noe som gjør at vann ledes vekk. Det som kjennetegner Weatherboard-kledning er at bordene er skåret skrått; de er smalest øverst og tykkest nederst. Kledningen kan gi både et klassisk og et moderne uttrykk.

620 Skråskåret kledning (weatherboards)

kledning. Farge på kledning: Jotun 0745 Grønn Umbra.

Denne liggende weatherboard-kledningen har en markant skråning, noe som gir et karakteristisk utseende. Farge på kledning: Jotun 0745 Grønn Umbra.

Dobbelfals rett, tett og buer

Dobbelfals i rett, tett eller buer, også kjent som låvekledning, er en av de store trendene innen utvendig kledning de siste årene. Den brukes både på hus og hytter, i noen tilfeller i kombinasjoner av stående og liggende, og i ulike farger og dimensjoner. Dobbelfals fra G3 Gausdal Treindustrier finnes som rett, tett, skrå og rett med spor. Felles for de alle er rett linjer og minimalistisk uttrykk.  

630 Dobbelfals rett 10 mm

Kledning. Farge på kledning: Jotun Trebitt 9075 Røykgrå.

Denne stående kledningen er stilren og minimalistisk med en tydelig spalte på 10 mm. Farge på kledning: Jotun Trebitt 9075 Røykgrå.

Rektangulær kledning

Rektangulær kledning kalles også for tømmermannskledning og er en av de vanligste kledningstypene i Norge. Formen er rett og enkel, og finnes i mange dimensjoner. Dette gir den mange kombinasjonsmuligheter. Rektangulær kledning passer til et klassisk eller eksklusivt uttrykk.

611 Rektangulær kledning premium

Kledning. Farge på kledning: Jotun 7053 Lærdal.

Denne versjonen av rektangulær kledning er vendbar og har sagjustert overflate på begge sider. Farge på kledning: Jotun 7053 Lærdal.

Fas

Denne type kledning har skrå kanter på begge sider og finnes i både liggende og stående varianter. Faskledning har gjennom mange år vært vanlig langs kysten på sør- og østlandet, og passer til hytter i en klassisk stil.

636 Fas

Kledning. Farge på kledning: Jotun 0734 Brunsvart.

Denne kledningsprofilen gir et klassisk og rent uttrykk. Farge på kledning: Jotun 0734 Brunsvart.

 

Les også