Nyheter

01.12.22

Hyttefarger

Velg en hyttefarge utendørs som passer naturlig inn i omgivelsene, om det er ved sjøen eller på fjellet. Fargen skal ikke overgå elementene i naturen, men gi rom for å beholde områdets vakre uttrykk uansett sesong. Respekt for naturens farger er avgjørende, og det vil også være lurt å ta et fargevalg som står i stil med eventuelle hytter som allerede ligger i nærheten.

Farge på hytter ved sjøen

Ved sjøen kan inspirasjonen hentes fra havet, svabergene, sivet og sanden. Det er de lysere fargene som naturlig passer inn og gjenspeiler omgivelsene ved sjøen. Mange velger å gå for en tradisjonell hvit hytte, men hvitfargen kombinert med undertoner i blått eller grått kan forene natur og hytte enda mer.

hvit hyttefarge på hytte ved sjøen

Foto: Tom Sørheim, letsfoto.no

Farger på hytter på fjellet

Naturen og omgivelsene rundt er et godt virkemiddel for å finne en passende farge til hytta på fjellet. Elementer som kan inspirere til fargevalget er trærne, lyngen, fjellet og jord. Mørkere farger med varme undertoner bidrar til harmoni mellom hytte og området rundt, og passer spesielt godt til hytter med vegetasjon i nærheten. Hytter med lite vegetasjon og mer fjell vil trenge farger med en grå undertone og passer spesielt godt med torvtak. Når det gjelder kontrastfarger på hytter i nærhet av fjell og skog, anbefales det å holde seg så nært hovedfargen som mulig. 

mørk hyttefarge på hytte på fjellet

Foto: Tom Sørheim, letsfoto.no

De mest populære hyttefargene

Det er mange farger som fungerer på hytta, noe som kan gjøre valget vanskelig. Men vi skal gjøre det litt lettere for deg! En enkel huskeregel er at ingen av fargene skal være spesielt sterke eller dominerende i seg selv, fargene skal tones ned og gi naturen mulighet til å skinne. Vi gir en innføring i hvilke farger som er populære på hytta og hvordan de ulike fargene passer inn.

Brunsvart

Mørkere farger går godt sammen med naturen i skogen og ved noen deler av fjellet. Den mørke fargen vil bidra til at hytta oppleves mindre enn den er, som kan være hensiktsmessig for å unngå en prangende hytte i naturen. En brunsvart hytte kan oppleves sort, men med et hint av brunt vil hytta få et lunere uttrykk. Detaljene på hytta kan fint være i andre farger når hovedfargen er brunsvart, både grønt og rødt vil gå godt til da det ikke skaper de aller største kontrastene. Det er viktig å ikke ta oppmerksomheten bort fra naturen. Jotun 0734 Brunsvart er en veldig populær hyttefarge.

brunsvart hyttefarge på kledning

Foto: Ricardofoto

Svart

På samme måte som brunsvart, vil en helsvart hytte gi illusjonen av å være en mindre hytte som tilpasser seg omgivelsene. Med svart som hovedfarge er det viktig å passe på at det er nok vegetasjon rundt hytta, så man unngår å trekke for mye oppmerksomhet. Jotun 9938 Dempet Sort og Trebitt 90033 Funkissort er populære sorte hyttefarger.

svart hyttefarge på kledning

Foto: Ricardofoto

Rød

Det finnes mange nyanser i rødt som kan tas i bruk for en klassisk rød hytte, men felles for de alle er at de skaper en varm følelse av energi. En klar rødtone vil kunne fremstå veldig sterk, mens en rødtone med hint av brunt vil kunne gi en lunere følelse som passer godt til fjellet. En dyp og dempende rødfarge vil gi et rolig uttrykk til hytta. Røde detaljer på en brun hytte vil også være en fin kombinasjon til fjellhytta. Både Jotun 0025 Rørosrød, Jotun 2142 Vestlandsrød og Trebitt 0682 Kastanje kan være gode alternativer til hyttefarge i rødt.

rød hyttefarge på kledning

Foto: Ricardofoto

Gul

Gult og okergult er farger som spiller godt på lag med naturen. Det er farger med mye liv og passer godt inn på fjellet om de tones ned med varme undertoner. Fargene kan blande seg godt inn i omgivelsene med detaljer i mørk grønn eller brunt ved fjell og skog. Og en gul hytte med hvite detaljer gir et mer tradisjonelt uttrykk tilpasset sjøen. Gode tips til gule farger kan være Jotun 1223 Høststemning og Jotun 10168 Muted Yellow, samt beisfargen Trebitt 90032 Grånet Oker.

gul hyttefarge på kledning

Foto: Ricardofoto

Grønn

Grønn hytte gir et behagelig og lunt uttrykk. Det er ren farge som passer godt inn i terrenget. Fargen kan godt kombineres med grønne detaljer ton-i-ton eller andre gylne og mørke jordfarger som brunt. Jotun 7053 Lærdal, Jotun 7653 Stockholmsgrønn og Jotun 0745 Grønn Umbra kan være fine alternativer å vurdere.

grønn hyttefarge på kledning

Foto: Ricardofoto

Hvit

En hvit hytte er mest anvendelig nærmere sjøen og den finnes ofte nær strandlinjen. Fargen smelter godt inn i omgivelsene og skaper en svalende følelse. Flere velger å gå vekk fra den klassiske og nøytrale hvitfargen til en hvitfarge med mer gråtone i seg. Gråtonen vil gjøre hytta mer i ett med naturen og unngå for mye kontrast, spesielt i nærheten av svaberg. Undertoner som blått vil fremheve sjøen, mens en sterkere og klarere farge i blått med hvite detaljer bidrar til et mer maritimt uttrykk.

hvit hyttefarge på kledning

Foto: Ricardofoto

La deg inspirere av mulighetene som finnes og prøv ut vår fargevelger her!

Male eller beise hytta?

Mange velger å beise hytta for å beholde uttrykket i treverket, mens andre ønsker en heldekkende overflate med maling.

Med ULTIMALT utvendig kledning kan du selv velge om kledningen til hytta skal males eller beises etter grunning. Både beis og maling kommer fra Jotun og fargene kan du velge fra hele Jotuns fargekart med eksteriørfarger. Det blir mindre jobb med fabrikkmalt eller beiset kledning, det eneste du trenger å gjøre er å påføre et oppstrøk i løpet av de 5 første årene. 

Når du først har bestemt deg om det skal males eller beises, vil ikke vær og årstid være avgjørende for prosessen, den kan settes i gang når som helst i løpet av året. Les mer om hvordan du velger kledning til hytta her!

beiset hytte

Foto: Tor Jensbakken, RGBMedia