Nyheter

Hvordan velge kledning til hytte

14.10.20

Hvordan velge utvendig kledning til hytta?

Det er mye å ta hensyn til når man skal velge utvendig kledning til hytta. Hvor står hytta og hvordan er været der? Hvordan ser andre hytter ut i området? Hvilken stil og hvilke materialer ønsker du? Kanskje lurer du også på hva prisen for å skifte kledningen kommer på? Denne guiden skal hjelpe deg med å velge den riktige kledningen for akkurat din hytte.

Beskyttelse mot vær og vind

Kledningens viktigste oppgave er å beskytte mot vær og vind. Med våre systembehandlinger kan du få kledning med optimal beskyttelse mot råte, sopp og klimapåvirkninger. Alle våre behandlinger kan utføres med dekkende eller transparente farger og kan kombineres på mange måter.

Liggende eller stående kledning?

Om man ønsker liggende eller stående kledning kommer an på hvilken stil man ønsker og spesielt på hvordan været er i området hytta står.

Liggende kledning

Liggende kledning er kjent for sin evne til å avvise vann og er derfor et populært valg blant hytteeiere på kysten. Her legges trebordene over hverandre i en vannrett stilling, slik at regnet vil renne nedover kledningen. Med denne løsningen er det de nederste bordene som er mest utsatt for råte, slik at det er enkelt å skifte ut dersom det trengs. 

Stående kledning

Stående kledning gir et mer moderne preg og brukes mye til hus og hytter med betong og mur for et røffere uttrykk. Stående kledning består av bord som overlapper hverandre vertikalt, dette gir et høyreist uttrykk. Her er det lettere for vann å trenge inn, spesielt hvis kledningen er en del år gammelt og har begynt å bøye seg.

De vanligste hyttekledningene

Kledning til hytter skiller seg ut fra huskledninger ved at de ofte er mer klassiske og gir den gode hyttefølelsen. Der det nå har blitt populært med moderne kledninger på hus, er det mange som ønsker seg en mer tradisjonell kledning på hytta.

Tømmerfals

Tømmerfals kledning passer til hytte

Tømmerfalskledning kan monteres både stående og liggende og gir en hytte med et tradisjonelt laftet utseende.

Låve rett

Kledningen låve rett passer til blant annet hytter

Kledningen Låve rett kan også monteres stående og liggende og er for de som ønsker en mer moderne stil på sin hytte. 

Wheaterboards

Skråskåret og endepløyd Weatherboards kledning passer til hytter

Kledningen Weatherboards er perfekt for røft vær og er ofte å se på kysten. Kledningen er skråsporet og gir derfor tydelige skygger.

Tømmermannskledning

En favoritt blant hytter og hus i hele Norge. Dette er kledningen de fleste hytter på østlandet bruker. Kledningen kjennes igjen ved at man bruker overligger og underligger med overlapp. 

Fargevalg på kledningen

Hvis du bygger en ny hytte, eller må skifte ut kledningen, anbefaler vi at du kjøper fabrikkmalte kledninger for å spare tid og penger. Alle våre malingsprodukter er 100% vannfortynnbare og noen av de mest miljøvennlige malingene på markedet. Kledningen kommer fabrikkmalt med et optimalt resultat. 

Velg mellom kombinasjoner som:

 • firesidig råtebeskyttelse + grunning + ett strøk maling/beis (ULTIMALT)
 • grunning + ett strøk maling/beis
 • bare grunning

Alle behandlinger kan utføres med dekkende eller transparente farger.

Test ut farger i vår fargevelger

Transparent beis

De fleste hytteeiere ønsker å få frem det naturlige i treverket og går derfor for transparent beis. Dette skaper et flott og naturlig resultat som passer inn i alle omgivelser. 

Fordelen med transparent beis er at treverkets naturlige utseende blir godt synlig, men det er viktig å være oppmerksom på at transparent beis krever noe hyppigere vedlikehold for å beskytte like godt som dekkende maling.

Alle våre transparente beiser er av merket Jotun Trebitt. De mest populære fargene er:

 • 9075 Røykgrå
 • 0675 Seterbrun
 • 0682 Kastanje
 • 9061 Jernvitrol

Jotun har nå sluppet fire nye beisfarger som vi tror kommer til å bli populære blant hytteeiere landet rundt:

 • 90031 Eldet Grå
 • 90032 Grånet Oker
 • 90033 Funkissort
 • 9221 Kobberbrun

Dekkende maling

Maling som dekker hele treverket er det beste valget for deg som ønsker å gi hytta den best mulige beskyttelsen mot været, og samtidig ha så lange vedlikeholdsintervaller som mulig. 

Våre kledninger med dekkende malinger er malt med Jotun Drygolin Nordic Extreme, en maling som er utviklet, testet og produsert for krevende nordiske forhold. Malingen er selvrensende slik at svertesopp og skitt har vanskeligere for å feste seg, og en unik holdbarhet på både farge og glans. På den måten ser malingen ny ut, år etter år!

Hva koster det å skifte og male kledning på hytta?

Prisen avhenger av om man ønsker å skifte kledning selv eller leie inn noe til å gjøre det, og om man kjøper fabrikkmalt kledning eller ikke. I tillegg varierer prisen mellom ulike type kledninger. Lurer du på pris for å skifte kledning?

Sjekk ut vår priskalkulator!