Nyheter

ULTIMALT - tips og råd

17.09.24

Slik oppdager du fukt og råteskader i din kledning

Norske hus utsettes for tøffe værforhold, og over tid kan denne påkjenningen føre til skader på boligens kledning. Vind, regn, sol, snø og sludd tærer på kledningen og kan føre til fukt både yttervegger, tak, loft, kjeller og veggene innendørs.

Ved å inspisere kledningen om våren kan du oppdage eventuelle skader som har oppstått i løpet av vinteren, for eksempel sprekker, råte eller løse planker. Ved å rette opp disse problemene tidlig kan du forhindre at de blir verre over tid. Du trenger ikke dyrt utstyr, og en sjekk av huset tar ofte ikke mer enn ti minutter. 

Sjekk jevnlig for skader:

  • Inspeksjon av kledningen bør være årlig sjekk av hjemmet. Se spesielt etter skader nederst på panelene eller rundt værutsatte områder som takrenner og utstikkere. Å reparere mindre skader er vanligvis mye billigere enn å måtte erstatte hele kledningen eller gjøre omfattende reparasjoner senere.

Tegn på råteskade:

  • Misfarginger, endringer i tekstur eller sprekker i treverket kan indikere fukt- eller råteskader.
  • Prøv å stikke en kniv i treverket – gir det etter, kan det være et tegn på råte, fukt eller muggsopp.
  • Salter på murpuss, boblende eller flassende maling kan være indikasjoner på fuktinntrengning.
  • Sjekk med en kniv under malingsboblene for å kontrollere treverkets tilstand.
  • Kontroller at underkanten av kledningen er malt, tørr og fast.Du kan stikke en spiss gjenstand skrått inn under kledningen for å sjekke at bunnsvillen er intakt.

Ha fokus på overganger:

Overgangene, som ved vinduer, dører, og takgjennomføringer, er ekstra utsatte områder for oppsamling av fukt og råte. Kontroller vannbrett og beslag og se etter åpninger eller sprekker mellom kledningsbordene og overgangsdelene. Sørg for at vann har klar bane vekk fra kledningen.  

Hva gjør du dersom du oppdager skader på kledningen?

Dersom du oppdager skader på kledningen bør den undersøkes grundig for å fastslå hvor alvorlig skaden er. Hvis det er fare for ytterligere skade, for eksempel vanninntrenging ved regn, bør du utføre midlertidige tiltak for å begrense skaden. Mindre skader, som små sprekker eller løse planker, kan du kanskje reparere selv. For mer omfattende skader eller hvis du ikke har nødvendig erfaring eller verktøy, bør du kontakte en profesjonell entreprenør eller snekker for å få hjelp. For å forhindre problemer i fremtiden kan det være nødvendig og forbedre drenering rundt huset, forbedret ventilasjon eller å erstatte kledning med mer holdbare materialer.