Spørsmål og svar om maling, utvendig panel m.m.

Lurer du på noe? Send oss ditt spørsmål i menyen til venstre og du får svar innen kort tid.

Hvilke produkter vil dere anbefale til toppstrøket som jeg skal male selv?
Svar: Vi benytter Jotuns premieumprodukter på alle strøk. Dette er produkter som er tilsvarende Jotuns butikkprodukter, men som er tilpasset industriell behandling. Vi anbefaler derfor Jotun også som toppstrøk. Til malt kledning anbefaler vi Jotun Drygolin Ultimat, mens vi anbefaler Jotun Trebitt til beiset kledning. Men alle anerkjente produkter som er i handelen kan benyttes. Benytt kun malingsprodukter fra anerkjente produsenter og styr unna “billigprodukter”. Erfaringsmessig er det betydelige kvalitetsforskjeller på maling. Forsøker du å spare noen kroner ved å kjøpe rimelig maling, kan du fort forkorte både vedlikeholdsintervaller og levetid på din kledning med flere år. NB! Følg anvisningene fra malingsprodusenten.

 

Jeg ønsker en farge på huset som jeg har funnet på et kart fra en kjent leverandør, kan dere levere den?
Svar: Vi benytter Jotuns Multicolor fargesystem. Dette er et system som er tilgjengelig hos de fleste butikker rundt om i landet. Jotuns farger er gjennomprøvd i deres laboratorier. Ofte er det små differanser på farger fra ulike malingsleverandører, ved å velge en Jotunfarge får du en farge du er sikker på at «eksisterer» neste gang du skal beise/male huset ditt.

 

Når skal jeg male det siste toppstrøket for å få et best mulig resultat?

Svar: Mai og juni er som regel den beste tiden å male på, i forhold til klima. Ultimalt kledning bør males med et toppstrøk innen 2 år etter oppføring. Spikerslag, sår og sagflater med bart tre fra montering bør behandles umiddelbart.

Ultimalt kledning som er transparent behandlet med Trebitt kan faktisk stå i opp til 5 år før neste strøk, men da må spikerslag, sår og sagflater ha vært behandlet omgående.

 

Er panel eller utvendig panel det samme som utvendig kledning?
Svar: Både ja og nei. Panel brukes til vegger innendørs. Det er følgelig ikke noe som heter utvendig panel. Men mange kaller likevel det man har på veggene utendørs for utvendig panel. Den korrekte betegnelsen er kledning. På våre sider har vi derfor verken brukt betegnelsene panel eller utvendig panel. Vi har derimot ofte skrevet utvendig kledning. Dette er strengt tatt litt smør på flesk fordi kledning alltid brukes utvendig. Vi har likevel valgt å skrive utvendig kledning for å unngå misforståelser.

Vi har forøvrig  kledning (eller utvendig panel om du vil) i 17 ulike kledningsprofiler. Ultimalt utvendig kledning har også mange andre unike fordeler du kan lese om på våre sider. Ultimalt kledning er råtebeskyttet, grunnet og malt eller beiset ett strøk med Jotuns aller beste premiumprodukter. Produksjonen foregår på Gausdal Bruvoll som har en av Nordens mest moderne fabrikker.